Keskusteluilta 28.1.2010

Mari Nevalainen, Saara Mattero, Teemu Lahtinen

Keskusteluilta maahanmuutosta

Espoon Kokoomusnuoret
Teksti:
Saara Mattero
Kuvaaja: Lari Tuominen

Espoon ja Vantaan Kokoomusnuoret järjestivät 28.1.2010 sosiaalipoliittisen keskusteluillan maahanmuutosta. Alustajina meillä oli kaksi espoolaista kaupunginvaltuutettua: perussuomalaisten Teemu Lahtinen sekä kokoomuksen Mari Nevalainen, hän on myös Espoon monikulttuuriasiain neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja.

Kansakoulukujalle oli saapunut yli 20 ihmistä uhmaamaan kylmää talvisäätä ja kuuntelemaan alustajia ja esittämään omia kysymyksiä ja kommentteja keskusteluun.

Hieman yli kaksi tuntia kestänyt keskustelu käytiin asiallisesti populismiin tai asiattomuuksiin sortumatta. Aiheet vaihtelivat suuresti muun muassa erilaisesta maahanmuutosta ja niiden ongelmista ja hyödyistä turvapaikanhakuprosesseihin sekä alaikäisiin turvapaikanhakijoihin. Integraatioasiat olivat luonnollisesti tärkeä keskustelunaihe ja kysymykset olivat hyvin monella eri tasolla pohtien koko järjestelmän uusimista, poistamista ja maahanmuuttajaväestön tukemisen suhdetta kantaväestöön. Sanasta monikulttuurisuus ja siihen liittyvästä rikkaudesta käytiin myös kiihkeämpääkin keskustelua ja päädyimme pohtimaan myös kulttuurien merkitystä ja sisältöä.

Ilta antoi ainakin minulle ja kommenttien perusteella monelle muullekin toivottuja uusia ajatuksia ja ideoita, myös uutta tietoa ja faktaa niin usein käytettyjen "tyhjien" iskulauseiden sijaan. Tilaisuus oli oikein onnistunut ja se osoitti hyvin, ettei meidän nuorten tarvitse olla kaikista asioista aina samaa mieltä - kaikesta on kuitenkin pystyttävä keskustelemaan avoimin mielin!