Tiedote 11.9.2011

Espoon Vihreät Naiset: Naisjärjestöt Träskändaan
 

Euroopan rakennusperintöpäivien kunniaksi Espoon Vihreät Naiset ry haastaa Espoon muut naisjärjestöt yhteisiin talkoisiin Träskändan kartanon säilyttämiseksi Aurora Karamzinin hengessä.


Träskändan kartanon kuuluisin omistaja Aurora Karamzin oli aikansa vaikuttajanaisia ja Suomessa jo tuolloin 1800-luvulla ainutlaatuinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttaja, jolle erityisesti tyttöjen sivistäminen ja hyvinvointi oli tärkeää.
Espoon kaupungin omistama Träskändan kartano ja sen puistoalueet Järvenperässä ovat  ainutlaatuinen 32 hehtaarin arvokiinteistö. Siellä kohtaavat kansainvälinen kulttuurihistoria ja monimuotoinen luonto. Kartanopuisto on valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö ja yksi Espoon vanhimmista luonnonsuojelualueista. Päärakennus on nyt lähes tyhjä ja kaupunki on alkanut etsiä päärakennukselle uutta käyttöä.

- Kulttuurihistoriallisesti näin arvokkaan paikan siirtyminen yksityiseen käyttöön ja omistukseen olisi peruuttamaton tappio espoolaisille. Kartanomiljöö ja sen suuri avoin puisto ovat tärkeä henkireikä, josta tullaan nauttimaan kauempaakin, kertoo Espoon Vihreiden kaupunginvaltuutettu Mari Nevalainen.

Aurora Karamzin perusti ensimmäisenä Suomessa Träskändan tilalle sekä lastentarhan että kansakoulun, jonka yhteydessä toimi myös lainakirjasto. Karamzin halusi erityisesti tukea tyttöjen ammattiin opiskelua. Niinpä hän perusti kartanon maille myös meijerikoulun, jossa nykyisin toimii lastenkulttuurikeskus Pikku-Aurora. Paikka oli Karamzinille erittäin rakas ja läheinen ja hän piti kartanon loisteliasta puistoa poikkeuksellisesti avoinna kaikille asemaan ja säätyyn katsomatta.

Espoon Vihreät Naiset haastaakin espoolaiset naisjärjestöt yhdessä suunnittelemaan ja toteuttamaan Träskändan kartanolle käyttöä, joka kunnioittaa Aurora Karamzinia ja hänen henkistä perintöään.

- Kartano tulisi saada naisjärjestöjen ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen käyttöön jatkamaan Karamzinin työtä tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi ja samalla eläväksi muistomerkiksi yhdelle Espoon historian mielenkiintoisimmista henkilöistä, linjaa Karamzinin koulun opettaja Teresia Volotinen.

Lisätietoja
Teresia Volotinen, teresia.volotinen@kolumbus.fi
Mari Nevalainen, mari.nevalainen@kolumbus.fi

Lisätietoja Euroopan rakennusperintöpäiväistä
http://www.ymparisto.fi/print.asp?contentid=393238&lan=fi&clan=fi