Tiedote 19.8.2008

LEHDISTÖTIEDOTE 19.8.2008                                                                                                            

 

 

Aurora Karamzinin syntymästä 200 vuotta

– Espoon työväenopiston ohjelmassa muistetaan yhtä kaikkien aikojen merkittävintä espoolaista

 

Aurora Karamzinin, yhden kaikkien aikojen tunnetuimman ja rakastetuimman suomalaisen, syntymästä tulee elokuun alussa kuluneeksi 200 vuotta. Työväenopiston retkillä ja luennoilla perehdytään Träskändan valtiattaren kiehtovaan elämäntarinaan, ja tutustutaan hänen elämäänsä läheisesti liittyneisiin paikkoihin Espoossa.

 

Tarunhohteinen Aurora Karamzin (o.s. Stjernvall) oli upporikas ja kuvankaunis keisarillinen hovineiti, josta kypsyi rohkea ja ennakkoluuloton yhteiskunnallinen vaikuttaja ja koko kansan rakastama hyväntekijä.

 

Espoon työväenopiston tapahtumissa tehdään tunnetuksi Auroran elämää ja läpi hänen pitkän elämänsä jatkunutta läheistä suhdettaan Espooseen. Suomalaisen sosiaalityön ja naiskasvatuksen uranuurtajana toimineen Karamzinin elämäntyön merkityksestä Espoolle ja espoolaisille todistaa se, että hän on kolmen finalistin joukossa Länsiväylä -lehden ja Nuorkauppakamarin järjestämässä ”Kaikkien aikojen yhteiskunnallisesti merkittävin espoolainen” –äänestyksessä.

 

Tapahtumat alkavat 30.9. opastetulla kävelykierroksella Träskändan kartanonpuistossa. Luonnonsuojelualueella on edelleen lukuisia Auroran ajasta muistuttavia merkittäviä rakennuksia ja muistomerkkejä, kuten koristeellinen keisarillinen latriini sekä Keisarin tammi.

 

Ohjelma jatkuu ”Aurora Karamzin – Träskändan kartanon tarunhohtoinen valtiatar” –luennolla. Luentopaikkana on Auroran perustama kaunis meijerikoulurakennus, joka myöhemmin toimi Auroran kesähuvilana.   

 

Auroran elämää ja erityisesti hänen läheistä suhdettaan Venäjän keisariperheeseen käsitellään myös ”Keisarillista loistoa Espoossa” –luenolla. Fosteruksen huvilalla järjestettävällä luennolla kerrotaan mm. Auroran urasta hovineitona, sekä Träskändan loisteliaasta metsästysjuhlasta.  Venäjän keisarien ja keisarinnojen ja heidän lähipiiriinsä kuuluneiden suomalaisten elämää havainnollistetaan runsaan kuvamateriaalin avulla.  

 

Luennot ja vierailukäynnit ontyöväenopistolle suunnitellut jatoteuttaa VTM Mari Nevalainen, palkittu matkailualan ammattilainen ja kotiseutuaktiivi.  Nevalainen on aiemmin mm. suunnitellut Espoon Unicefille kiitetyn ”Tarunhohtoisen Aurora Karamzinin jalanjäljillä” -hyväntekeväisyyskiertoajelun.

 

Ohjelmat ovat osa Ihminen ja monikulttuurinen yhteiskunta-tiimin Espoon 550-vuotisjuhlavuoden koulutustarjontaa, jolla vahvistetaan espoolaisten kotiseututuntemusta sekä espoolaista identiteettiä.

 

Tarkat luento-ohjelmat ja -ajat löytyvät työväenopiston syksyn 2008 opinto-ohjelmasta: www.espoo.fi/tyovaenopisto

Lisätiedot:

 

VTM Katri Poutanen                                                                

Espoon työväenopisto/

Tiimivastaava Ihminen ja monikulttuurinen yhteiskunta                                                                   

Puh.                                                                                  

S-posti: katri.poutanen@espoo.fi   

 

VTM, MTi  Mari Nevalainen

Puh. 040-539 0656                                

S-posti:mari.nevalainen@kolumbus.fi