Tiedote 31.12.2007

LEHDISTÖTIEDOTE 31.12. 2007

 

Espoon työväenopiston 550 -vuotisjuhlavuoden ohjelmassa tutustutaan Espoon värikkääseen ja monikulttuuriseen historiaan


Espoon 550-vuotisjuhlavuotena vahvistetaan espoolaisten kotiseututuntemusta sekä espoolaista identiteettiä. Espoon työväenopisto tarjoaa kaksi upeaa luento- ja vierailusarjaa, joissa tutustutaan Espoon värikkääseen ja monikulttuuriseen historiaan kiehtovien ihmiskohtaloiden ja kauniiden kartanoiden ja huviloiden kautta.

 

Keväällä 2008 työväenopisto toteuttaa luento- ja kohdevierailusarjat ”Monikulttuurinen pääkaupunkiseutu – maatamme muuttaneet maahanmuuttajat”, sekä ”Monikulttuurista ja värikästä elämää Espoon kartanoissa ja huviloilla”.

 

Monikulttuurisuus on nostettu yhdeksi Espoo 550 –juhlavuoden pääteemaksi. Maahanmuuttajat, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus eivät suinkaan ole mitään uusia ilmiöitä, vaan ne ovat aina olleet osa pääkaupunkiseutua. Maahanmuuttajilla on ollut erittäin tärkeä merkitys kulttuurimme, liike-elämämme ja kaupunkikuvamme kehityksessä Monet pääkaupunkiseudun, ja samalla koko Suomen merkittävimmistä suvuista ovat alunperin lähtöisin ulkomailta.  Useat tuhansia ihmisiä nykyisin työllistävät, kansainvälisestikin tunnetut liikeyritykset ovat ulkomailta tulleiden henkilöiden perustamia, ja osa niistä on edelleen heidän jälkeläistensä omistuksessa. Suuri osa arvorakennuksistamme on ulkomaalaisten arkkitehtien suunnittelemia ja ulkomaalaisten tietotaidolla rakennettuja.  Fazer, Paulig, Sinebrychoff, Stockmann, Kiseleff, Engel … – kaikille tutut nimet ovat oleellinen osa yhteistä kulttuuriperintöämme!

 

Nyt espoolaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua vuosisatojen saatossa tänne asettautuneiden ja talouselämäämme, yhteiskuntaamme ja kulttuuriimme vaikuttaneiden ulkomaalaisten elämään, työhön ja perheisiin. Sarjassa vieraillaan tunnetuissa yrityksissä sekä historiallisissa rakennuksissa, ja kuullaan paikan päällä luentoja aiheesta. Sarja alkaa ”Maatamme muuttaneet maahanmuuttajat” – luennolla ja opastetulla kohdevierailulla Sinebrychoffien huvilalla (Karhusaaren taidekeskus) 15.1.2008.

 

”Monikulttuurista ja värikästä elämää Espoon kartanoissa ja huviloilla” –luentosarjan painopiste on 1800 -luvun Espoossa ja espoolaisissa. Tapahtumien näyttämöinä ovat aikansa mahtikartanot ja herrasväen huvilat, ja kerronnan keskipisteessä ovat kiehtovat ihmiskohtalot. Espoon historiasta löytyy rohkeita ja ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, koskettavia naiskohtaloita, epäsäätyisiä ja sadunhohtoisia rakkaustarinoita, aristokratian kimallusta ja salakuljettajien kolttosia – ja useita kummituksiakin.  Tarinoissa vilahtelee aikansa superjulkkiksia Mannerheimista ja Venäjän keisarillisen perheen jäsenistä lähtien.   

 

Kaikki luennot järjestetään teemaan liittyvässä kiinnostavassa kohteessa mm.  Espoon nimikkokartanolla, Rulludin huvilamuseolla ja Träskändassa… Valitut kohteet ovat meidän kaikkien yhteistä ja arvokasta historiaamme ja kulttuuriperintöämme, joihin jokaisen espoolaisen kannattaa tutustua. Sarja alkaa Kuninkaantie Espoossa –luennolla Lagstadin kotiseututalolla 29.1.2008

 

Ohjelmakokonaisuudet ovat osa Ihminen ja monikulttuurinen yhteiskunta–tiimin koulutustarjontaa. Luennot on työväenopistolle suunnitellut ja toteuttaa VTM Mari Nevalainen, joka on tullut tunnetuksi Espoon monikulttuuriasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana, sekä palkittuna matkailualan ammattilaisena ja kotiseutuaktiivina. 

 

Tarkat luento- ja vierailuohjelmat löytyvät työväenopiston kevään 2008 opinto-ohjelmasta: www.espoo.fi/tyovaenopisto

Lisätiedot:

Katri Poutanen                                                            Mari Nevalainen           

Tiimivastaava, Ihminen ja monikult.yht.k.        

Puh.                                                                            Puh. 040-539 0656
S-posti
: katri.poutanen@espoo.fi                              S-posti:mari.nevalainen@kolumbus.fi