Tiedote 3.10.2008

Träskändan kartanopuistossa sukeltaa historiaan

Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on ensi viikolla (6.10. alkaen) esittelyvuorossa Järvenperässä sijaitseva Träskändan kartanopuisto, joka on hankkeen viimeinen espoolainen puisto.

Viikon puisto -tapahtumana Träskändan kartanopuistossa järjestetään sunnuntaina 12.10. klo 12 - 14 puistokävely, jonka teemana on Auroran aikainen historiallinen puisto. Oppaana toimii Mari Nevalainen. Puistokävely alkaa pohjoiselta pysäköintialueelta, Träskändanristi 2.

Träskändan kartanopuistossa kohtaavat historia ja monimuotoinen luonto. Kartanopuisto on valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö ja yksi Espoon vanhimmista luonnonsuojelualueista.

Kulttuurihistorialliset arvot yhdistyvät kartanopuiston vanhaan jalopuustoon ja useisiin harvinaisiin puu- ja pensaslajeihin sekä kartanometsän eläimiin ja kasveihin. Kartanoympäristöön kuuluu myös poikkeuksellisen laajana ja alkuperäisenä säilynyt maisemapuisto.

Kartanopuisto on suosittu ulkoilualue ja tärkeä lähiympäristö seudun asukkaille ja kartanon yhteydessä toimivalle pitkäaikaishoitokodille, Aurorakodille. Pieni Kvarnbyån-joki jakaa kartanopuiston pohjoiseen puoliavoimeen maisemapuistoon sekä eteläosan puisto- ja luonnonmetsään. Kartanon vanhat rakennukset liittyvät maisemapuistoon.

Puiston historia on värikäs ja mielenkiintoinen

Kartanopuiston historia alkaa 1700-luvun lopulta, jolloin Träskändan kylän maista muodostettiin kartano. Everstiluutnantti Carl Nathanael af Klercker toteutti puistoon maassamme harvinaislaatuisen sommitelman, joka muistutti Suomenlinnan linnanpihan valeperspektiiviä.

Varsinaisen puiston loi kuitenkin vapaaherra Carl Johan Walleen 1800-luvun alussa. Puiston säteittäiset käytävät alkoivat Walleenin rakennuttamalta empirehenkiseltä päärakennukselta. Puistoa laajennettiin Kvarnbyån-joen eteläpuolelle ja ympäröitiin osittain kiviaidalla.

Vuonna 1840 kartanon osti Walleenin tytärpuoli Aurora Demidoff, joka myöhemmin tunnettiin Karamzinina. Hänen aikanaan Träskända oli maamme merkittävimpiä kulttuurikartanoita. Aurora muutti säännöllisen puistosuunnitelman englantilaistyyliseksi maisemapuistoksi kaarevine käytävineen. Auroran aikana Träskändan kartano kohosi ennen näkemättömään kukoistukseensa.

Aurora Karamzin myi kartanon sukulaiselleen Maria Törngrenille vuonna 1895. Törngrenien aikana kartano ja puisto rapistuivat. Espoon kunnalle Träskända siirtyi vuonna 1923.

Kartanopuisto puhkeaa uuteen kukoistukseen lähivuosina

Tänä vuonna valmistuneen Träskändan kartanopuiston hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti puisto kunnostetaan Aurora Karamzinin aikaiseen asuun. Ehdotetut toimenpiteet tehdään kymmenen vuoden aikana ja jaetaan kolmeen kiireellisyysluokkaan. Valmista pitäisi olla vuonna 2017.

Kunnostuksella halutaan tuoda esiin maiseman historiaa ja rakennetta sekä ylläpitää ja säilyttää luontoarvoja ja luonnon monimuotoisuutta. Samalla maisemaa avataan ja näkymä avartuu. Tavoitteena on yhdistää kartanopuiston kulttuurihistorialliset ja puutarhataiteelliset arvot, luonnonarvot sekä puiston käyttö.