17.4.2015: Anna ääni eläimelle

"Synnyin metalliseen häkkiin, ahtaaseen karsinaan,
kapeaan aitaukseen,
sysimustan säkin pohjalle, jossa ei ole tilaa olla minä,
Kunnes häkin ovi avautuu ja ruumiistani revitään irti turkkini,
se jonka oli määrä suojella minua elämässä,
myrskyn hyytävyydessä, talven purevuudessa.

Olen ketunpoikanen varjojen talossa, kuoleman rivissä,
metalliverkon päällä,
metsänreunaan tuijottaen"

Nämä Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puolison Jenni Haukion kirjoittamat säkeet hermostuttivat Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton hallituksen puheenjohtajan Kenneth Ingmanin.  

Turkisalaa edustava Ingman puuskahti: "Joka tämän on kirjoittanut, elää satumaailmassa. Tätä kärsimystä, josta runossa kirjoitetaan, ei ole olemassa. Tuotantoeläimet elävät nykyhetkessä. Ne eivät kärsi oloissaan."

Jokainen eläinten kanssa tekemisissä ollut tietää, ettei  Ingman puhu totta. Eläin kokee kärsimystä, tuskaa ja pelkoa siinä missä ihminenkin.

Luonnossa elävän ketun reviiri voi olla jopa 50 neliökilometrin laajuinen. Turkistarhassa sama eläin viettää koko elämänsä alle neliömetrin kokoisessa häkissä. Jos koiranomistaja sulkisi lemmikkinsä neliömetrin kokoiseen häkkiin, se olisi eläinsuojelurikos. Kun turkistarhaaja tekee saman ketulle, kyseessä on laillinen elinkeino ja bisnes.

Eläimet eivät puhu, ne eivät valita huonoa kohtelua, eivät vaadi parempaa. Eläinten oikeudet ovat täysin ihmisistä riippuvaisia.

Tulevat eduskuntavaalit ovat eläinten hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeät. Uusi eduskunta päättää eläinsuojelulain kokonaisuudistuksesta ja voi myös päättää turkistarhauksen lakkauttamisesta siirtymäajalla.

Turkistarhaajat ja tuottajat paitsi äänestävät ovat perinteisesti myös jakaneet avokätisesti vaalirahaa. Heidän tukensa menee ehdokkaille, joita ei eläinten hyvinvointi kiinnosta.  

Eläimet eivät äänestä, joten meidän ihmisten on käytettävä ääntämme niiden puolesta. On aika antaa ääni myös eläimille ja valita eduskuntaan ihmisiä, jotka sitoutuvat parantamaan eläinten elinoloja ja suojelemaan luontoa.

Väitteet turkistarhauksen merkityksestä työllisyydelle ja taloudelle eivät kestä päivänvaloa.  Turkistarhaus ei todellakaan ole mikään suuri työllistäjä, saati tulevaisuuden ala. Yksi tarha työllistää keskimäärin 0,7 henkilöä. Noin puolet tarhaajista on yli 50 -vuotiaita, nuoria ala työllistää todella vähän.  Suurimmalle osalle tarhaajista kyse on sivuelinkeinosta. Se, että jossain päin maailmaa olot  ovat vielä huonommat, ei oikeuta meitä polkemaan sen enempää eläinten kuin ihmistenkään oikeuksia. Sivistyneen hyvinvointivaltion on toimittava esimerkkinä ja edelläkävijänä, onpa kyseessä naisten, lasten, tai eläinten oikeudet.

Turkistarhaus on jo kielletty suuressa osassa EU -maita, kyse on barbaarisesta, turhasta ja kuolevasta elinkeinosta. Turkikset ovat ylellisyystarvikkeita, joita kukaan ei tarvitse, ja joiden tuottaminen on paitsi julmaa myös ekologisesti kestämätöntä. Menestyvän ja hyvinvoivan Suomen talous ja menestys rakennetaan ihan muiden elinkeinojen ja arvojen varaan.

Eläinten oikeuksien puolustaminen ei ole ristiriidassa ihmisten hyvinvoinnin kanssa, päinvastoin. Yhteiskunnan sivistyksen mitta on se, kuinka kohdellaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia  ja puolustuskyvyttömimpiä. Hyötyminen toisten kärsimyksen kustannuksella ei koskaan voi olla oikein.

Meillä on erittäin viisas, humaani ja rohkea maan ensimmäinen nainen.  Äänestäjät ratkaisevat, onko myös seuraavassa eduskunnassa riittävästi henkilöitä, joilla on sydäntä, viisautta ja rohkeutta huolehtia siitä, että Suomesta tulee sivistynyt hyvinvointivaltio, missä turvataan niin ihmisten kuin eläintenkin hyvinvointi ja elämisen arvoiset olot.


***

Oheisten linkkien takaa löytyvät eläinpoliittiseen vaalikoneeseen antamani vastaukset, sitoumukseni eläinystävällisemmän eläinsuojelulain edistämiseksi sekä YLEn haastattelu, jossa minua tentattiin turkistarhauksen lakkauttamisen järkevyydestä.

http://vaalikone.elainpolitiikka.net/Ehdokas/Nayta/10100?_escaped_fragment_=NevalainenMari

http://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015/vaaligalleria?emer%5Bpn%5D=mari+nevalainen&emer%5Bpd%5D=&emer%5Bpp%5D=&emer%5Bpg%5D=&emer%5Bpar%5D=18_90&emer%5Bpk%5D=a_asc&emer%5Bpo%5D=#4949