24.4.2019: Avoin kirje Espoon viranhaltijoille ja luottamushenkilöille Jousenkaaren koulun purkamisesta, uudisrakennuksen sijainnista sekä kaupungin avoimuudesta, rehellisyydestä, asukaslähtöisyydestä ja lapsiystävällisyydestä

Jousenkaaren koulu pihapiireineen alle vuorokausi kaupungin tekemän siivouksen jälkeen.

Tapiolalainen Jousenkaaren koulu, joka on ollut koulurakennuksen vakavien sisäilmaongelmien vuoksi väistössä kaupungin toisella laidalla syksystä 2016 alkaen on jälleen otsikoissa. Päivän (24.4.2019) Helsingin Sanomat kirjoittaa koulun ja sen viereisen opettaja-asuntolan "hälyttävästä rappiosta" ja mm. hylätyt rakennukset löytäneistä huumeidenkäyttäjistä sekä alueelta löytyneistä huumeruiskuista ja harjoituspatruunojen hylsyistä.   

Jousenkaaren koulun kohtalo ja oppilaiden, perheiden sekä arvokasta työtä tekevän henkilökunnan kohtelu on koko pitkän ja raskaan prosessin ajan ollut ala-arvoista ja häpeäksi Espoolle.  Kun kaupunki pitkän vähättelyn ja vitkuttelun jälkeen viimein myönsi koulun huonon kunnon, vakavat sisäilmaongelmat sekä oppilaiden ja opettajien pitkään jatkuneen pahan oireilun ja sairastelun väistöön lähdettiin lupauksista huolimatta pitkän ja hankalan bussimatkan taakse vanhaan, huonokuntoiseen rakennukseen. Vuosien mittaiseksi venyneen väistön aikana oppilaiden ja opettajien oireilu ja sairastelu on jatkunut. Väistötiloja omalle alueelle Tapiolaan ei ole haluttu toteuttaa, eikä uudella koulullakaan ole todellakaan ollut kiire.

Pitkälti vanhempien ankaran painostustyön ansiosta Jousenkaaren uudisrakennus on viimein etenemässä ja koulu toivottavasti muutaman vuoden kuluttua palaamassa Tapiolaan. Jousenkaaren koulun hankesuunnitelma on määrä hyväksyä kaupunginvaltuuston kokouksessa 29.4.2019.    Päätösesityksenä on rakentaa uudisrakennus nykyisen urheilukentän paikalle ja jättää nykyinen koulurakennus ja asuntolat toistaiseksi paikalleen.

On toki hienoa, mikäli kauan kaivatun uuden koulun rakentaminen viimeinen etenee. Rakentaminen urheilukentän paikalle ja vanhan koulurakennuksen säilyttäminen on kuitenkin monin tavoin surkea ratkaisu. Kukaan kaupungin virkavastuulla toimivista viranhaltijoista ei ole useista pyynnöistä huolimatta vastannut, miksi, vanhan purkaminen ei ole edennyt ja miksi uutta rakennusta esitetään urheilukentän paikalle. Tilapalvelut liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen vastasi, että "Opettaja-asuntolan ikkunoihin ja oviin on lisätty levytystä, piha-aluetta on siivottu ja tilattu lisää vartiointia." (Blogini kuvat on otettu kaupungin tekemän siivouksen jälkeisenä päivänä eli kuvissa on kovin siivottu ja siloiteltu versio).

Tilanne Jousenkaaren vanhan koulurakennuksen sekä opettaja-asuntolan ympäristössä on pitkään ollut kestämätön, eikä sitä todellakaan ratkaista laittamalla vähän lisää pahvia ikkunoihin. Sekä vanhemmilta tulleet hätääntyneet viestit että omat havaintomme ja HS:n uutinen kertovat, että pitkään tyhjillään ja valvomattomina rapistuneet rakennukset ovat houkutelleet mm. suonensisäisten huumeiden käyttäjiä. Koulun, asuntoloiden sekä Metsolan vanhan päiväkodin alueelta on useasti löydetty käytettyjä ruiskuja ja neuloja sekä muuta terveydelle erittäin vaarallista roskaa. Jousenkaaren koulun 1.-6. -luokkalaisia oppilaita kuljetetaan päivittäin vanhan koulun pihalta väistötiloihin. Alueella toimii myös päiväkoti ja niin Jousenkaaren koulun kenttä ja piha-alue kuin Metsolan pihakin ovat lasten ja nuorten suosimia lähiliikuntapaikkoja. Alueella on ollut myös toistuvasti vakavaa häiriökäyttäytymistä ja lapsia uhkaavia tilanteita. Viimeksi eilen, tiistaina 23.4.tanssitunnilta palannut 14-vuotias tyttäreni osui paikalle, kun mitä ilmeisimmin huumeiden vaikutuksen alaisena ollut nainen alkoi kouristella ja voida pahoin Metsolan päiväkodin pihalla. Samaan aikaan nainen käyttäytyi erittäin aggressiivisesti ja uhkaavasti. Onneksi paikalle osui samaan aikaan myös tyttäreni tuntema aikuinen mies, joka soitti paikalle ambulanssin ja jäi varmistamaan, että apu myös tuli paikalle. Tämä tapahtui siis alueen suosituimmassa leikkipuistossa tiistai-iltana n. klo 19.

Alueen lasten ja perheiden huoli ja hätä on suuri ja perusteltu ja jo turvallisuuden vuoksi vanhat rakennukset on purettava pikaisesti.

Kaupunki on toistuvasti vedonnut tarpeeseen käydä purkamisesta neuvotteluja joko Espoon kaupunginmuseon, tai Museoviraston kansa. Samalla argumentilla perustellaan myös uuden koulurakennuksen rakentamista nykyiselle urheilukentälle. Kaupungin mukaan muuten rakentaminen viivästyy, kun joudutaan odottamaan purkulupaa, kaavamuutosta jne. Olen usean vuoden ajan toistuvasti kysynyt, miten neuvottelut museoviranomaisten kanssa etenevät saamatta kaupungin tilapalveluilta ikinä minkäänlaista vastausta edes siihen, onko neuvotteluja käynnistettykään.

Asiantuntijalausuntojen mukaan vanhassa koulurakennuksessa on mm. todella pahoja kosteus- ja homevaurioita, se on jo pitkään ollut elinkaarensa päässä, erittäin huonokuntoinen ja terveydelle vaarallinen. Tällaisen rakennuksen suojeleminen lienee tyystin mahdotonta - puhumattakaan täysin järjetöntä - vaikka joku sitä esittäisikin.

Urheilukenttä on alueen lasten ja nuorten suosima tärkeä lähiliikuntapaikka. Toisin kun on väitetty, Urheilupuiston tarjonta ei mitenkään korvaa sitä. Urheilupuiston paikat ja toiminnot ovat maksullisia ja useimmiten aktiivisesti harrastavien ja kilpailevien käytössä. Jousenkaaren kenttä, jalkapallomaalit, koripallokori, keinut, kiipeilytelineet jne. ovat olleet jokaisen saavutettavissa. Se on paikka, missä perheet liikkuvat taaperoiden kanssa, lapset leikkivät keskenään näihin päiviin asti turvallisessa ja viihtyisässä ympäristössä, teinit pelaavat ja tapaavat toisiaan jne. Kentän katoaminen on todella iso menetys alueen lapsiperheille ja nuorille.

Osalle kaupungin luottamushenkilöitä on jo esitelty havainnekuvaa, missä vanhan koulurakennuksen paikalle on hahmoteltu kerrostalotornia... Tämä valitettavasti vahvistaa jo vuosia sitten esittämääni huolta siitä, että kahden metroaseman läheisyydessä sijaitseva koulutontti halutaankin laittaa rahoiksi ja kaavoittaa kovanrahan asumiseen. Kuten hyvin tiedämme, kaupungin intresseissä ei ole ollut palauttaa Jousenkaaren koulua minkäänlaisiin tiloihin Tapiolaan, vaan nykyinenkin tilanne on vuosia jatkuneen sitkeän väännön tulosta.

Kaupungin johtaville päättäjille osoittamassani sähköpostissa kysyin, onko olemassa vaara, että Jousenkaaren koulun hankesuunnitelman tultua hyväksytyksi urheilukentän paikalle vanhat rakennukset saadaan purettua ja haetaan kaavamuutosta kerrostaloille.

Kuten alussa kirjoitin, Jousenkaaren koulun, pienten oppilaiden, perheiden sekä vaikeissa olosuhteissa erinomaista työtä tekevän henkilökunnan kohtelu on ollut pitkään ala-arvoisen surkeaa ja häpeäksi Espoolle. Todella moni lapsi (omani mukaan lukien) ja opettaja on altistunut ja sairastunut terveydelle vaarallisissa tiloissa ja kärsinyt vaikeista matkoista sekä epävarmuudesta. Näitä virheitä ja laiminlyöntejä ei enää tekemättömiksi saa, mutta Jousenkaaren koulu ansaitsee pikaisesti terveet ja toimivat tilat Tapiolaan ja Jousenkaaren alue on saatava jälleen viihtyisäksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi.

Toistan siis jo useita kertoja sähköposteissa ja tapaamisissa esittämäni, mutta vaille kunnollista vastausta jääneet kysymykseni myös julkisesti:

- Millä aikataululla vanhojen rakennusten purkaminen etenee? Kuka ja koska on neuvotellut museoviranomaisten kanssa? Miksi tämä prosessi on kestänyt niin pitkään - senhän piti alkaa heti kun kävi ilmi, ettei vanhaa koulua saa korjattua - vuonna 2016!

- Onko todella tehty kaikki mahdollinen, jotta uusi koulurakennus olisi saatu vanhan koulun tontille?

- Ei kai odotettavissa ole tilannetta, että tärkeä lähiliikuntapaikka jää uuden koulun alle ja muutaman vuoden päästä vanha koulu puretaan ja tilalle nousee asuntotorni? Tällainen valitettavasti rapauttaisi entisestään asukkaiden luottamusta valmistelua ja päätöksentekoa kohtaan ja lisäisi epäilyä, että tontti on alunperin arvioitu liian arvokkaaksi koululle ja näin ollen prosessia tahallisesti viivästyttämällä haluttu muuhun käyttöön. En väitä, enkä syytä mitään, tai ketään. Toivon vain, että asukkaiden, vanhempien ja henkilökunnan huolet ja epäilyt osoitetaan aiheettomiksi ja palautetaan jo pahasti rapautunut luottamus Espoon päätöksentekoon, asukaslähtöisyyteen ja lapsiystävällisyyteen.  Nyt tarvitaan täydellistä avoimuutta, pikaisia toimia sekä rehellistä, avointa ja ajantasaista tiedottamista.