24.6.2014: Hyväntekeväisyys ja vapaaehtoistyöntekijät demokratian häiriötekijöinä?

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru pitää hyväntekeväisyysjärjestöjen rahankeräyksiä "häiriötekijänä, jotka voivat vaikuttaa äänestämättä jättämiseen".

Kokoomuksen Nykypäivä -lehden verkkouutiset kertovat, että kansanedustaja Kiuru on jättänyt kirjallisen kysymyksen näistä "vaalitapahtuman ulkopuolisista häiriötekijöistä", koska "vaalit ovat kuitenkin niin tärkeä kansalaisten perusoikeus, ettei niitä saa vaarantaa millään tavalla."

Kansanedustaja Kiurun kysymyksen tarkoitusperiä voi vain arvailla, hänen sille antamansa perustelut ovat käsittämättömän typeriä ja loukkaavia.

Tuskin kukaan, koskaan, yhdelläkään vaalipaikalla on törmännyt häiritseviin rahankerääjiin. Erittäin kohteliaat ja korrektit kerääjät eivät käsittääkseni mitenkään lähesty äänestäjiä, ainoastaan vastaavat mahdolliseen tervehdykseen sekä kiittävät jos lahjoituksen antaa. Äänestyspaikoilla on toki myös runsaasti tehtävään koulutettuja henkilöitä, jotka tarvittaessa puuttuvat pienimpäänkin häiritsemiseen. Tietääkseni vaalirahakeräysten yli satavuotiaassa kunniakkaassa historiassa näin ei ole koskaan tarvinnut tehdä.

On syytä tiedostaa, että vaalien aikaan äänestyspaikoilla vammais- ja terveystyön hyväksi toimitettavia keräyksiä on todellakin järjestetty vuodesta 1907 alkaen. Kansanedustaja Kiuru arvostelee siis Suomen eduskunnan ensimmäistä vaaleista lähtien toteutettua arvokasta ja tärkeää traditiota!

Ensimmäisten vaalien yhteydessä kerättiin rahaa tuberkuloosin vastustamiseen, pikkuhiljaa keräysten painopiste on siirtynyt vammaistyöhön.  Nykyään 18 vammais- ja terveysjärjestön yhteistyössä järjestämä vaalikeräys tunnetaan nimellä Pieni ele. Keräykset toteutetaan vapaaehtoisvoimin - viime vuosina vapaaehtoisia kerääjiä on ollut yli 12 000. Keräyksen tuotolla rahoitetaan mm. hoitoa, tutkimusta, neuvontaa sekä vertaistukitoimintaa.

Tätä vapaaehtoisten tekemää työtä kokoomusedustaja Kiuru pitää nyt niin häiritsevänä, että epäilee sen vaikuttavan jopa äänestysaktiivisuuteen.... Siis kansalaiset eivät pääse käyttämään äänioikeuttaan, kun pelkäävät häiritseviä kerääjiä? Kiuru todellakin puhuu "häiriötekijöistä" sekä "kansalaisten perusoikeuksien vaarantamisesta."

Tällainen puhe ja kysymys ovat erityisen hämmentäviä kokoomuslaisen kansanedustajan esittämänä. Kokoomushan puhuu vahvasti vapaaehtoistyön sekä kolmannen sektorin puolesta.

Täydellisessä hyvinvointivaltiossa kaikista pidetään huolta valtion toimesta. Kun resurssit eivät tähän riitä - tai niitä ei ainakaan haluta riittävästi antaa - tarvitaan myös järjestöjen, yhdistysten sekä lukuisten vapaaehtoisten työpanosta. On upea asia, että meillä on niin paljon vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita tekemään työtä yhteisen hyvän ja tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta. Miksi ihmeessä Kiuru haluaa estää tätä työtä?

Yrittääkö kansaedustaja Kiuru eitellysti sanoa, että joitain häiritsee, kun osa kerääjistä on vammaisia? Voisiko olla, että kansalaisten usko ja luottamus päättäjiin sekä äänestysinto kärsivät, kun kansanedustajat esittävät tällaisia näkemyksiä ja käyttävät omaa sekä lukuisten muiden työaikaa ja rahaa tämän tasoisiin kirjallisiin kysymyksiin? Äänestyspaikkojen läheisyydessä toteutettavat keräykset ovat hieno juttu ja pitkäaikainen traditio, joihin osallistuminen niin kerääjänä kuin lahjoittajana on täysin vapaaehtoista. Respect kerääjille ja iso naamapalmu Kiurulle ja kypeitellysti sanoa, että on häiritsevää, kun osa kerääjistä on näkyvästi vammaisia?

Vai pitääkö hän vaarallisena sitä, että kansalaisia muistutetaan siitä, että joukossamme on myös sairaita ja vammaisia sekä ihmisiä, jotka voivat tarvita apua ja tukea?

Kansanedustaja Kiurun väitteet keräämisen häiritsevyydestä ovat uskomattoman törkeitä siksikin, että vaalien alla puolueet ja ehdokkaat kerjäävät häpeämättä rahaa kampanjoihinsa. Siis se, että jopa istuvat ja todella kovapalkkaiset kansanedustajat kerjäävät rahoittaakseen omaa työnhakuprosessiaan ei ole häiritsevää - mutta se, että kerätään esim. vammaisten kohtuullisten elinolojen turvaamiseksi on. Kuten totesin, en ole kuullut kenenkään ikinä törmänneen häiritsevään keräämiseen vaalipaikalla, sen sijaan ehdokkaiden ja näiden tukijoukkojen katukampanjointi on välillä varsin päällekäyvää.

Voisiko olla, että kansalaisten usko ja luottamus päättäjiin sekä äänestysinto kärsivät, kun kansanedustajat esittävät tällaisia näkemyksiä ja käyttävät omaa sekä lukuisten muiden työaikaa ja rahaa tämän tasoisiin kirjallisiin kysymyksiin? Äänestyspaikkojen läheisyydessä toteutettavat keräykset ovat hieno juttu ja pitkäaikainen traditio, joihin osallistuminen niin kerääjänä kuin lahjoittajana on täysin vapaaehtoista.Voisiko olla, että kansalaisten  usko ja luottamus päättäjiin sekä äänestysinto kärsivät, kun kansanedustajat esittävät tällaisia näkemyksiä ja käyttävät omaa sekä lukuisten muiden aikaa ja yhteiskunnan yhteisiä varoja tämän tasoisiin kirjallisiin kysymyksiin?

Mielestäni on myös kansalaisia kohtaan loukkaavaa ja alentuvaa esittää, että he jättäisivät menemättä äänestyspaikoille vaalikeräyksen vuoksi.

Vaalien yhteydessä toteutettavat keräykset ovat hieno asia ja arvokas pitkäaikainen traditio, joihin osallistuminen niin kerääjänä kuin lahjoittajana on täysin vapaaehtoista.

Hatunnosto kerääjille, Kiuru voisi miettiä hetken mitä tulikaan kansan valitsemana edustajana sanottua.