26.2.2019: Palautus maanpinnalle - vai sukellus syvälle pinnan alle? - Espoon valtuuston suuri kasvisruokakeskustelu 2.0

Espoon kaupunginvaltuustossa käytiin eilen 25.2. pitkä, aivan absurdi sekä todella loukkaavia puheenvuoroja ja ala-arvoista kielenkäyttöä sisältänyt keskustelu  aloitteesta
siirtyä terveyttä edistävään ja ilmastonmuutoksen haittoja torjuvaan kasvis- ja kalaruokaan luottamushenkilöiden kokoustarjoiluissa.  Eilen ajattelin, etten kommentoi asiaa mitenkään, mutta luettuani uutisointia päätöksestä ja sitä edeltäneestä keskustelusta sekä mm. ulkoministeri Timo Soinin (sin) ja kansanedustaja Simon Elon plokeja ja twiittejä en voi olla reagoimatta. Mielestäni valtuuston eilen tekemä päätös torjua mahdollisuus toimia esimerkkinä ja auttaa Espoota saavuttamaan tavoitteensa olla maailman kestävin edelläkävijäkaupunki oli monin tavoin surullinen ja häpeällinen. Surullista ja häpeällistä oli ja on myös johtavien poliitikkojen reagointi ja kielenkäyttö. Espoon ylimmässä päättävässä elimessä esiintyy todella rumaa solvaamista, leimaamista ja kiusaamista. Asioista voi olla reippaastikin eri mieltä ja käyttää värikästä kieltä. Joku raja pitäisi kuitenkin olla sekä impulsiivisissa reaktioissa että julkisuushakuisissa puheissa ja kirjoituksissa. Ilkeys ei ole hauskaa, eikä nokkelaa. On todella surkeaa ja tuomittavaa, mikäli omia arvojaan ei pysty  puolustamaan kuin esittämällä perättömiä väitteitä ja solvauksia eri mieltä olevista.   

Pohjanoteerauksen  teki ulkoministeri Timo Soini, joka osallistui keskusteluun kasvisruokaan siirtymisestä poikkeuksellisen aktiivisesti sekä kokouksessa että sen jälkeen plokissaan. Soni vastusti asiaa, mihin hänellä tietenkin on täysi oikeus.   Tyrmistyttävää on sen sijaan kielenkäyttö ja argumentaatio, joilla ulkoministeri kantaansa puolusteli. Ministeri Soini piti puheenvuoron, jonka päätti sanoihin: "En hyväksy minkään sortin diktatuuria, kommunismia ja fasismia." Nostin omassa puheenvuorossani ja repliikissäni tämän esiin, ihmetellen, onko valtuutetun sopivaa kutsua toisia valtuutettuja fasisteiksi, kommunisteiksi, tai diktatuurin kannattajaksi. Myöhemmin Soinin julkaisi otsikolla Palautus maanpinnalle "plokin", jossa kirjoittaa: "Tällä päätöksellä lyötiin kuuden tuuman rautanaulat soijafanaatikkojen arkkuun."

Soinin puoluetoverin, kansanedustaja Simon Elon mukaan ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat levittävät "ilmastohysteriaa, kun ei ole mitään syvällisempää aatetta kuin maailmanlopun pelkääminen." Kokouksen kuluessa puutuin myös Elon ja hänen puoluetovereidensa tapaan toistuvasti puhua alentavasti vihervasemmistosta ja punavihreistä.   

On jokseenkin käsittämätöntä, millaiseksi asian käsittely meni ja surkeaa minkälaisen esimerkin Espoon valtuutettujen arvoista sekä käytöksestä annamme. Kerrataanpa vielä: Ei kukaan, koskaan, missään ole pyrkinyt "sorkkimaan ihmisten ruokalautasia", saati viemään heidän itsemääräämis- tai ihmisoikeuksiaan. Kyse oli vain ja ainoastaan siitä, millaisia valintoja kaupungin tiloissa ja kaupungin luottamustoimissa toimiessa veronmaksajien rahoilla tehdään.  Kukaan ei tietenkään väitä, että kokoustarjoiluja muuttamalla hoidettaisiin ilmastokriisi, tai ihmisten terveys. Asialla olisi ollut suuri periaatteellinen merkitys, kun Espoon päättäjät olisivat toimineet kestävien, viisaiden ja vastuullisten valintojen esimerkkinä. Mielestäni kyse on aivan vastaavasta asiasta ,kuin vaikkapa Espoon julistautuminen savuttomaksi työpaikaksi ja Reilun kaupan kaupungiksi sekä Espoo Cateringin linjaukset pyrkiä tarjoamaan terveyssuositusten mukaisia aterioita. Omilla rahoillaan ja tahoillaan ihmiset saavat syödä ja tehdä ihan mitä haluavat. Valtuutetut pitävät kuitenkin mahdottomana olla ilman lihaa muutamana iltana kuukaudessa, ja torjuivat jopa esityksen, että liharuokaa saisivat kaikki haluavat ilmoituksella, muuten tarjottaisiin kasvis- tai kalaruokaa.  

Juuri nyt hävettää todella paljon Espoon ja Espoon valtuuston puolesta. Espoon johtavat päättäjät estivät kaupunkiamme toimimasta arvojensa mukaisesti terveyden ja hyvinvoinnin sekä ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä ja osa heistä syyllistyi myös hyvin ikävään käytökseen ja loukkaavaan kielenkäyttöön.

Mietitäänpä hetki, millaisen viestin lähetämme lapsillemme ja nuorillemme? Että ilmastonmuutoksesta puhuminen on hysteriaa ja omaa egoaan saa pönkittää ja huomiota hakea toisia kiusaamalla ja haukkumalla? Terveisiä eduskuntatalon rappusille, kouluihin ja koteihin: Te olette sankareita, fiksuja ja rohkeita - ja maailma muuttuu kyllä kun sitä muutetaan. Muutoshalu ei nyt vain ulottunut Espoon valtuustoon.