26.9.2016: Lasten hyvinvoinnin kustannuksella "säästäminen" ei ole inhimillistä, viisasta eikä vastuullista

Koulu on lapsen työtä - ja perusoikeus.

Päivä alkoi ankeilla, joskaan ei yllättävillä uutisilla. Saimme lukea, että "Espoo aikoo säästää miljoonia kouluista ja päiväkodeista – iltapäiväkerhoja ja Espoo-lisää uhkaa lopettaminen". Sivistystoimen talousarvioesityksessä esitetään mm. isoa leikkausta koulujen tuntikehyksiin, päiväkotien ryhmäkokojen kasvattamista, Espoo-lisän lakkauttamista sekä koulujen iltapäivätoiminnasta säästetään, jopa luopumalla siitä täysin.

Näin Espoossa, joka on visionsa mukaan "vastuullinen, inhimillinen ja oikeudenmukainen, asukaslähtöinen ja lapsirakas edelläkävijä".

Tällainen "säästäminen" on kyllä täysin vastuutonta ja epäinhimillistä - ja lisäksi erittäin lyhytnäköistä ja tyhmää. Näin ei olisi pakko olla. Edellisessä valtuuston kokouksessa päättäessämme ensi vuoden talouden kehyksestä sekä veroprosentista sanoin näin: "Niin kauan kuin valtuuston valtasuhteet ja kokoonpano ovat sellaiset kuin ovat, rankat, pahoinvointia ja syrjäytymistä lisäävät säästöt tulevat todennäköisesti olemaan valtuutettujen enemmistön mielestä parempi vaihtoehto kuin pieninkin veronkorotus." Ikävä kyllä, olin oikeassa.  

Tuskin kukaan rakastaa veroja, Sen sijaan meistä moni rakastaa ja haluaa puolustaa hyviä, kaikille kuntalaisille tasapuolisesti tarjolla olevia laadukkaita palveluja - terveyden- ja sairaanhoitoa, päivähoitoa, koulutusta, terveitä ja toimivia kouluja jne. Kohtuullisen ja Suomen yleiseen tasoon nähden edelleen varsin pienen veronkorotuksen vastustaminen ei ole vastuullista ja taloudellisesti järkevää politiikkaa. Se on osoitus yhä kasvavasta ahneudesta, itsekkyydestä ja yhteisvastuun puutteesta.

Arvot ja pioriteetit sekä mittasuhteet tuntuvat kaupungissamme myös olevan ihan hukassa. Rahaa tuntuu löytyvän loputtomasti kun kohteena ovat raiteet maan alla tai päällä, tunnelit tai betonikannet. Mielestäni jokainen valtuutettu, joka vastusti veronkorotusta ja kannatti ökykallista sekä täysin järjetöntä Keilaniemen tunnelointia on vastuussa näistä pahoinvointia ja eriarvoistumista lisäävistä säästöistä.

On epärehellistä ja moraalitonta väittää, ettei saisi verrata esimerkiksi Keilanimen tunnelia koulukorjauksiin, koska "ne ovat ihan eri rahaa ja menevät eri budjetista".  Ei meillä ole erikseen tunnelirahoja ja koulurahoja, vaan ainoastaan yksi yhteinen ja rajallinen rahapotti ja budjetti. On poliittista päätöksentekoa ja arvovalinta, miten ja mihin rahat käytämme.

Samaan aikaan, kun säästämme lasten ja nuorten kustannuksella rakennamme astraalisilla summilla metroa ja kaupungin johto jaksaa kaikista viivästyksistä ja sotkuista huolimatta edelleen hehkuttaa "metron kehityskäytävää" valtaisana vetovoimatekijänä... Kulkevakaan metro ei paljon ilahduta eikä vedä, jos lapsilla ei ole kunnollisia palveluita - eikä kehityskäytävä vie terveelliseen ja toimivaan kouluun tai päiväkotiin .

Olen saanut näistä ajatuksistani sekä  valtuustopuheessani esittämästäni arviosta "Espoossa ovat pitkään olleet vallassa hyvin kovat arvot ja kovat päättäjät tekemässä armottomia päätöksiä." melkoisesti ryöpytystä. Nyt julkaistujen säästölistojen jälkeen pysyn entistä vahvemmin kanssani, mutta toivon ja uskon, että tulevina vuosina meillä on mahdollisuus tehdä toisenlaisia arvovalintoja koko kaupunkimme parhaaksi.

Kestävin ja reiluin tapa huolehtia talouden tasapainosta on panostaa terveellisiin kouluihin ja päiväkoteihin,  laadukkaaseen opetukseen, terveyserojen kaventamiseen sekä syrjäytymisen ehkäisemiseen. Elinvoimainen ja menestyvä kaupunki muodostuu hyvinvoivista kuntalaisista.