4.2.2018: Presidenttiehdokas Pekka Haavistoa haastattelemassa - kuluneet kaksi viikkoa ja seuraavat sata vuotta


Kuva: Pekka Haavisto Sellossa 20.1.2018, Timo Lahti

Presidentinvaalit on käyty, Sauli Niinistö sai vahvan mandaatin jatkaa tehtävässä, ja  olemme vaalien jälkeen ehtineet juhlia sekä presidentin virkaanastujaisia että presidenttiparin vauvan syntymää. Valtakunnassa on kaikki hyvin. Käytyjä vaaleja on kutsuttu paitsi kaikkien aikojen tylsimmiksi myös turhiksi. Demokratiassa vaalien järjestämistä on aika helppo perustella ja puolustaa, mutta olivatko vaalikampanjat ajanhukkaa? Olivatko ehdokkaat edes tosissaan ja mitä jäi käteen kiertueista ja tilaisuuksista?

Pettymyksestä iloon ja kiitollisuuteen

Minulla oli suuri ilo ja kunnia haastatella vihreiden presidenttiehdokasta Pekka Haavistoa kahdesti hänen kampanjansa viimeisten viikkojen aikana.  Pian vaalien jälkeen minua pyydettiin kirjoittamaan ajatuksiani ja kokemuksiani näistä tilaisuuksista. Mikäli olisin päässyt kirjoittamaan heti vaali-illan jälkeen, tekstistäni olisi varmasti tullut hieman toisenlainen. Vaalitulos ei toki ollut yllätys, mutta vaali-iltana kuitenkin jonkinlainen pettymys. Pekka Haaviston pienillä resursseilla tehty kampanja toi upeasti selkeän kakkossijan, mutta se ei kuitenkaan riittänyt toiselle kierrokselle. Ei tullut odotettuja kahden ehdokkaan välisiä asiallisia sekä tiukkoja keskusteluja turvallisuudesta, taloudesta, ihmisoikeuksista ja arvoista.

Viikossa pettymys on vaihtunut iloon ja kiitollisuuteen. Jo se, että saimme maallemme reilun kampanjan jälkeen demokraattisesti valitun hyvän presidentin on upea asia, eikä todellakaan itsestäänselvyys. Upeaa on myös se positiivinen henki ja usko yhdessä tehtyyn parempaan tulevaisuuteen, jonka Pekka Haaviston kampanja jälleen synnytti. Sain olla todistamassa, kuinka Pekka kohtasi, kuunteli ja puhutteli ihmisiä - teki vaikutuksen ja jätti jäljen.

Haastatellessani Pekkaa (hän ehdotti, että yleisönkin edessä sinutellaan ja kutsun häntä Pekaksi) minuun teki valtavan suuren vaikutuksen, se kuinka hän vastasi kysymyksiin ja otti yleisönsä niin lavalla kuin kansan pariin jalkautuessaan. Pekka on paitsi karismaattinen esiintyjä ja erinomainen puhuja myös loistava kuuntelija.

Rauhanrakentaja kauppakeskuksissa

Espoolaisissa kauppakeskuksissa pidettyihin tapahtumiin tuli kuuntelijoiksi paitsi tukijoita ja ystäviä, myös epäilijöitä ja ilkeilijöitä. Pekka kohtasi kaikki rauhallisesti ja ystävällisesti. Erään ystäväni sanoin hänestä huokui aitoa halua ja osaamista rakentaa yhteisymmärrystä ja sopua.   Sellainen Pekka on - viisas sekä osaava ja kokenut rauhan- ja turvallisuudenrakentaja niin maailmalla kuin kotimaan kauppakeskuksissa.  

Pekan puheissa korostui myös väsymätön ja rohkea työ tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden, opetuksen, koulutuksen, ympäristön ja niin ihmis- kuin eläintenoikeuksien puolesta.

Vastaavia tilaisuuksia ja kohtaamisia oli ympäri Suomen. Moni sai uskoa siihen, että politiikka on inhimillistä, korkean tason vaikuttaja välittää aidosti ja asioihin voi vaikuttaa.  Pekka on arvojohtaja, joka kuuntelee sekä kunnioittaa kaikkia ja välittää ja antaa äänen heillekin, joilla omaa ääntä ei ole.

Seuraavaa sataa vuotta rakentamassa

Pekasta ei tullut tällä kertaa presidenttiä, mutta kampanja ei todellakaan ollut turha.

Pekan rohkea työ on muuttanut Suomea ja maailmaa. Kuusi vuotta sitten puhuttiin paljon seksuaalisesta suuntautumisesta ja mietittiin, voiko samaa sukupuolta olevan kanssa liitossa oleva edustaa maatamme maailmalla. Kuudessa vuodessa tämä keskustelu oli lähes kadonnut ja asiaa esiin nostavia pidettiin lähinnä sivistymättöminä, tai epätoivoisina trolleina. Ehdokkaiden puolisojen sijaan keskusteltiin asioista. Pekka Haavistolla on suuri ansio siinä, että ilmastonmuutoksen torjunnasta, ihmisoikeuksista ja rauhasta puhuminen nousivat niin keskeiseen osaan. Pekka puhui ja teki töitä näiden asioiden parissa jo ennen kuin muut niistä edes puhuivat. Nyt ne ovat yhteisesti jaettuja arvoja ja tavoitteita.

Lämpimät onnittelut valitulle presidentille Sauli Niinistölle ja paljon onnea ja menestystä vaativaan tehtävään. Onnittelut ja kiitokset myös kaikille muille ehdokkaille ja tukijoukoille hienosta työstä ja reilusta kisasta.

Pekka Haaviston vaalislogan oli "Seuraavat sata vuotta" ja koen, että siitä todella oli kyse. Ei vain vaaleista ja tulevista kuudesta vuodesta, vaan isänmaamme tulevaisuudesta. Kirjassaan "Lipunnosto ja räätälin viisaus" Pekka Haavisto kirjoittaa: "Pitkä tie itsenäisyyteen kivettiin kielen, ja kulttuurin luomisella, sivistyksellä, koulutuksella, tasa-arvolla, oman talouden luomisella. Itsenäisyyttä on jouduttu puolustamaan myös asein, mutta rauhanomaisen arjen työt ovat luoneet kansakunnan. Näillä arjen töillä rakennetaan myös Suomen seuraavaa sataa vuotta."

Oli upea kokemus ja suuri kunnia saada olla omalta pieneltä osaltani mukana kampanjoimassa ja tukemassa Pekkaa ja hänen edustamiaan arvoja ja tavoitteita.  Työ Pekka Haaviston kampanjassa oli työtä paitsi loistavan ehdokkaan myös Suomen seuraavan sadan vuoden, hyvinvoinnin, tasa-arvon, rauhan ja demokratian puolesta. Työ jatkuu ja meillä on paras mahdollinen esikuva, kannustaja ja yhteistyökumppani: Sydänten presidentti Pekka Haavisto.

Teksti: Mari Anthoni
Espoon kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Teksti on julkaistu Espoon Vihreiden Naisten blogissa 11.2.2018