4.8.2016: Sanomisen vapaudesta ja vastuusta - Rajat kiinni perussuomalaisten vihanlietsonnalle!

Espoon perussuomalaisten valtuustoryhmän sekä valtuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Seppo Huhta julkaisi tänään julkisella Facebook -sivullaan Vihreitä nuoria vastaan kohdistetun kirjoituksen jossa oli suurin kirjaimin mm. seuraavat alaotsikot: "Vihreät (viha)nuoret haluavat lailla kieltää demokratian" sekä "Vihreät nuoret ovat pahempi loissakki kuin Hitlerjugend".

Nyt on mielestäni ylitetty kaikki rajat ja alitettu kaikki rimat. Yksityisten ihmistenkin kirjoittelulle on olemassa rajat ja säännöt, joita ei voi sananvapauden tai "teräväsanaisuudenkaan" nimissä jättää huomioimatta. Huhta on kuitenkin vastuullisten ja näkyvien luottamustoimiensa vuoksi aivan eri asemassa.

Vilpittömästi ihmettelen, mistä Huhdan viha ja katkeruus kumpuavat ja miksi hän kohdistaa sen erityisesti nuoriin naisiin. Valtuustoryhmänsä pj. ja toimittajana tunnetuksi tullut mediapersoona kutsuu vihreitä nuoria, joista suuri osa on alaikäisiä mm. "pikkupaskaläjiksi" ja syyttää heitä "maanpetoksellisen toiminnan harjoittamisesta" ja vertaa heitä Hitlerjugendiin.

Asiaa ei ole käsitelty omassa valtuustoryhmässäni ja kirjoitankin vain ja ainoastaan omissa nimissäni - kantaen mielipiteistäni täyden vastuun. Politiikassa on tilaa ja tilausta monenlaisille näkemyksille ja värikkäällekin kielenkäytölle. Joku raja pitää kuitenkin olla siinä, mitä suvaitaan ja sallitaan. Mielestäni vastuullisissa asemissa olevien perussuomalaisten poliitikkojen vihanlietsontaa ja möläytyksiä on suvaittu ja sallittu aivan liian pitkään.

Todella toivon, että tähän nyt reagoidaan ja Huhtaa sekä perussuomalaisten ryhmää vaaditaan viimein ottamaan vastuu sanomisistaan ja kirjoituksistaan. On Perussuomalaisten sisäinen asia millaisia ihmisiä he valitsevat vastuullisiin tehtäviin, mutta mielestäni meidän muiden pitää reagoida, jos näissä tehtävissä toimivat ihmiset syyllistyvät näin rajuun vihapuheeseen. Hyvin todennäköisesti tässä ylittyvät muutkin rajat ml. kunnianloukkaus.
Mikäli perussuomalaisten ryhmä ei itse sitä tee, pitäisi mielestäni myös valtuustoryhmien yhdessä pohtia, voiko Huhta jatkaa tehtävässään valtuuston neuvottelutoimikunnan pj:na.

Kirjoitan tätä raskain mielin, surullisena, hämmentyneenä ja järkyttyneenä. Tunnen Seppo Huhdan vuosien ajalta ja tiedän hänet myös hyvin mukavaksi ihmiseksi, joka kantaa huolta ja vastuuta yhteiskuntamme huonompiosaista ja työskentelee ahkerasti monien epäkohtien korjaamiseksi. En halua hyökätä henkilökohtaisesti sen enempää Huhtaa kuin ketään muutakaan vastaan. Valitettavasti Huhdan tämänpäiväinen kirjoitus oli myös henkilökohtainen hyökkäys perhettäni, tytärtäni ja hänen ystäviään kohtaan.

Oma 17 -vuotias tyttäreni on Espoon Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajana osallistunut samoihin valtuuston kokouksiin Seppo Huhdan kanssa. Tyttäreni kuuluu myös Huhdan demonisoimiin Vihreisiin nuoriin, samoin moni muu Huhdankin tuntema entinen ja nykyinen nuorisovaltuutettu. Kokousten aikana ja kokoustauoilla valtuutettu Huhta on myös keskustellut näiden nuorten - myös oman tyttäreni - kanssa. Lapseni oli luonnollisesti syvästi järkyttynyt ja hämmentynyt joutuessaan tänään lukemaan Huhdan näkemyksiä tapaamistaan nuorista Vihreistä naisista. Huhta kirjoittaa mm. näin: "Olen minäkin näitä tavannut ja jututtanut ja se henkinen pimeys,se narsismi joka tuntuu olevan kollektiivinen - ja sehän on parantumaton sairaus - piirre vihernuorille,on yhteistä niille kaikille. oin sanoa,että mitä tunnen näitä vihernuoria niin he ovat ihmisinäkin hyvin samantyyppisiä -henkilöhistorialtaan-: eli mitättömyyksiä,jotka olivat kyllä usein "hyviä koulussa" mutta henkisesti laiskoja pitämään edes omaa puoltaan ,saatikka muiden ja nyt vähän "isompina" ovat löytäneet toisensa ja nyt sitten kostetaan "tyttöporukassa" kaikille niille "pojille" jotka eivät huomanneetkaan heitä,eivätkä huomaa vieläkään."

Haluaisin kysyä sinulta Seppo Huhta, sanoisitko näin myös valtuuston kahvipöydän ääressä kasvotusten tyttärelleni? Ajatteletko oikeasti hänestä ja hänen ystävistään näin? Mihin perustat vahvat näkemyksesi?

Perussuomalaiset, Huhta etunenässä, huutavat jatkuvasti kovaan ääneen, kuinka maahanmuuttajat kohtelevat "tyttölapsia" epäkunnioittavasti ja ovat heille vaaraksi. Tällaista vihaa, syytöksiä, valheryöppyä ja kiihotusta nuoria naisia vastaan en ole kuitenkaan aiemmin missään lukenut. Seppo Huhta on varsin tunnettu ja seurattu some -persoona ja hänen tekstiään on jo runsaasti jaettu ja kehuttu. Viha luo vihaa ja katkerat ihmiset löytävät mielellään syntipukkeja ja henkilöitä sekä ryhmiä, joihin kohdistaa kaunansa ja pettymyksensä. Tässä lietsotaan nyt todella törkein valhein ja syytöksin vihaa nuoria - suurelta osin alaikäisiä - kohtaan - mainiten useasti erityisesti tytöt ja nuoret naiset.

Luonnollisesti ahdistun Huhdan kirjoituksesta myös siksi, että se osuu omaankin lapseeni, loukkaa ja satuttaa syvästi  sekä saa pelkäämään lapseni puolesta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen jotain ryhmää - poliittista, uskonnollista, etnistä ym. - vastaan kohdistettu vihakirjoitus ja perätön syytös satuttaa aina ihmisiä -  jonkun lasta, vanhempaa, puolisoa, ystävää....  Ei ole mitään kasvottomia ja persoonattomia ryhmiä, ainoastaan ihmisiä. On myös tärkeää muistaa sanojen voima ja seuraukset. Näistä Seppo Huhta on kokeneena ammattitoimittajana hyvin tietoinen. Ei ole olemassa niin paksua valhetta tai järjetöntä väitettä tai syytöstä, ettei sitä joku uskoisi tai muuten vaan eteenpäin levittäisi. Kaikista asioista pitää pystyä keskustelemaan avoimesti ja rehellisesti. Saa kyseenalaistaa ja olla eri mieltä. Itsekään en taatusti saisi kunniamainintoja ylenpalttisesta poliittisesta korrektiudesta tai itsesensuurista. Ilkeys - valehtelusta puhumattakaan - ei kuitenkaan ole rohkeutta, eikä hyvääkään asiaa edistetä valheilla ja loukkauksilla. Kunnioitus toisiamme kohtaan on kaiken kanssakäymisen lähtökohta, rehellisyys ja faktoissa pysyminen perusta vastuulliselle politiikalle. Erityisen vastuullinen pitää olla, kun ollaan tekemisissä nuorten kanssa, kirjoitetaan tai puhutaan heistä - arvoista ja taustoista riippumatta.

Sanat ovat vahvoja työkaluja ja järeitä aseita, joita voi käyttää niin hyvään kuin pahaan. Niillä, jotka ovat vastuullisiin ja näkyviin asemiin päässeet on vastuu käyttää asemaansa ja myös sanan säiläänsä vastuullisesti.Sananvapauden tai "teräväsanaisuuden" nimissä ei voi tehdä tai kirjoittaa ihan mitä tahansa ilman seurauksia.

Pelkään, että kovilla puheilla ja perättömillä syytöksillä on vakavia seurauksia. Kuten on ollut - niin tämän päivän Suomessa kuin menneisyydessäkin. Viha, katkeruus sekä syntipukkien osoittelu ovat vaarallista polttoainetta.

Pelottavasti hiipii mieleen Yhdysvaltojen vaalit ja Trumpin suosio....kun liian pitkää saa vailla vastuuta tai seurauksia valhein lietsoa vihaa ja väkivaltaa. Jo riittää!

Meillä on Suomessa ja Espoossakin edessä todella suuria haasteita ja ongelmia, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan kaikkien ryhmien ja luottamushenkilöiden työpanosta ja hyvää yhteishenkeä. Toivon kovasti, että vaikka olemme keinoista ja tavoitteista välillä reippaastikin eri mieltä, jaksaisimme kaikki toimia kuitenkin rakentavasti ja toisiamme kunnioittaen. Erityisesti toivon, että me aikuiset jaksamme käyttäytyä nuoria kohtaan vastuullisten aikuisten tavoin.