5.6.2020: Karhusaari pelastui tuholta - pieni kertaus kummallisesta prosessista

Lastenmaailman suunnitteluvaraus Karhusaaressa päättyi ja Karhusaari säästyi tuholta. Kun on lukenut pääaineenaan poliittista historiaa ja tehnyt työkseen lehdistökatsauksia, syntyi luontevasti päätös- ja lehdistökatsauksen muodossa kertaus tapahtumista. Varoitus: sisältää myös omanapaisen prosessin haavojen nuolemisesta hippasen itsetyytyväiseen kehräykseen ja oman hännän nostatukseen.

1.6.2020

Maanantaina 1.6.2020 Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto kuuli kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän selostuksen, jonka mukaan asukkaissa ja Karhusaaren ystävissä ja käyttäjissä valtavasti vastustusta herättäneen Lastenmaailman toteuttamisesta Espoon Karhusaareen luovutaan, sillä Lastenmaailma ry on ilmoittanut luopuvansa hankkeesta.

Varauksen päättyminen on valtavan hieno voitto Karhusaarelle ja kaikille sen ystäville ja käyttäjille. Lastenmaailma ry luopui varauksesta rahoitusvaikeuksien vuoksi, poliitikot eivät ehtineet päättää asiasta yhtään mitään. Toivon kuitenkin, että paljon sekä mediajulkisuutta että asukkaiden huomiota herättänyt hanke on saanut kaupunkimme viranhaltijat ja poliittiset päättäjät arvostamaan ja puolustamaan kulttuurihistoriallisilta ja luontoarvoiltaan ainutlaatuisen arvokkaasta ja haurasta Karhusaarta. Asukkaiden laajamittainen ja jyrkkä vastustus hankkeelle tuntuu yllättäneen ja pelästyttäneen poliittiset päättäjät. Moni asiasta kovasti innostunut on sittemmin alkanut pyörtää näkemyksiään ainakin julkisissa kommenteissaan – ja osa tuntuu tyystin unohtaneen, mitä mieltä asiasta olikaan. Karhusaaren luontoarvot, tai hankkeen rahoituksen haasteet eivät toki tulleet yllätyksenä.

Hiljattain kirjoitin FBiin, että kunnallispolitiikka on laji, jossa on harvoin kivaa olla oikeassa, tai päästä toteamaan ”Mitäs minä sanoin?” Karhusaaren tapaus on poikkeus – ja makeaksi tämän oikeassa olemisen tekee se, että asukkaat, joille Karhusaari on tuttu ja rakas olivat alusta asti kanssani samaa mieltä. Aktiiviset espoolaiset, jotka tiesivät, että paikka on suunnitellulle hankkeelle, tavoitelluille 600 000 vuosittaiselle kävijälle ja massiivisille liikennejärjestelyille maantäyttöineen tyystin sopimaton aktivoituivat ja näyttivät voimansa. Heiltä sain myös alusta asti aivan korvaamatonta apua ja tukea, mistä olen hyvin kiitollinen. Erityinen kiitos kuuluu Pro Karhusaaren ahkerille ja aktiivisille vapaaehtoisille. Meitä kaikkia yhdisti näkemys, että on hyvin surullista ja lyhytnäköistä, jos viimeisetkin luontoalueet ja yhteiset viherkeitaat uhrataan rakentamiselle ja markkinavoimille.

Ohessa päätös- ja lehdistökatsauksen muodossa pikainen ja myös omanapainen kertaus tapahtumista:
 

7.1.2019
Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti myöntää Lastenmaailma-hankkeelle suunnitteluvarauksen Karhusaareen. Monelta taholta tulleesta kritiikistä ja painostuksesta huolimatta ekyn ainoana jäsenenä vastustin hanketta, ja tein kokouksessa vastaesityksen, ettei varausta myönnettäisi, mutta jäin yksin ja esitykseni raukesi kannattamattomana.

Päätöksen jälkeen kirjautin pöytäkirjaan eriävänä mielipiteenäni:
”Mielestäni kaupunginhallituksen elinkeino - ja kilpailukykyjaosto ei olisi pitänyt myöntää Lastenmaailma ry:lle varausta Karhusaaresta Lastenmaailma -hankkeen suunnittelua varten.
Sinänsä positiivinen Lastenmaailma-hanke uudisrakennuksineen, massiivisine kävijätavoitteineen ja liikennejärjestelyineen ei sovi luontoarvoiltaan ja kulttuurihistorialtaan ainutlaatuisen arvokkaaseen ja hauraaseen Karhusaareen. Karhusaarta pitää kehittää toisenlaisista lähtökohdista, ja pitää alue kaikkien tavoitettavissa olevana, rauhallisena ja maksuttomana luontokeitaana. Lastenmaailma voi sijoittua paikkaan, joka on luontoarvoiltaan vähemmän hauras sekä helpommin ja pienemmin liikennejärjestelyin saavutettavissa.”
 

Tammikuu 2019

Asia sai paljon mediahuomiota ja eriävä mielipiteeni ja kritiikkini huomioitiin laajalti (mm. Helsingin Sanomat, Länsiväylä, Hufvudstadsbladet, Svenska Yle).
Svenska Yle tiivisti hyvin ajatukseni, että Lastenmaailma olisi kyllä tervetullut, paikka vain oli aivan väärä:
"Mari Anthoni har meddelat om avvikande åsikt gällande beslutet om tomtreservationen.- Det är inget fel på projektet, men platsen är inte den rätta. Björnholm är den sista gröna oasen i området, och jag motsätter mig att man hägnar in naturen och stranden och säljer dyra inträdesbiljetter. Anthoni föreslår i stället Alberga, Esbo centrum eller Kilo. Enligt Anthoni har beslutet om tomtreservationen väckt mycket kritik. - Många har varit i kontakt med mig: både invånare, kulturmänniskor och stadens anställda. Det talas om att starta upp en Pro Björnholm-förening." (Svenska Yle 8.1.2019)

Helsingin sanomat kirjoitti uutiseensa: ”Kiivaimmin hanketta on arvostellut elinkeino- ja kilpailukykyjaoksen jäsen Mari Anthoni (vihr), joka on arvostellut paitsi sijaintia, myös kaupungin tapaa toimia asiassa." (HS 6.1.2019)
 

Joulukuu 2019

Joulukuussa 2019 saimme tilannekatsauksen Lastenmaailman tilanteesta. Viimeistään tässä vaiheessa olisi kaikille pitänyt olla selvää, millä tolalla hanke oli.

HS kirjoitti näkemyksistäni kokouksen jälkeen: ”Jaoston jäsen Mari Anthoni (vihr) on vastustanut hanketta sen julkitulosta saakka, eikä mielipide muuttunut jaostolle annetun selonteon jälkeen. ”Suunnitelmissa ei edelleenkään ole oikein konkretiaa, vaikka vuosi on ollut aikaa. Suunnitelmat tuntuvat yhä heppoisilta”, Anthoni sanoo. Anthonia huolestuttaa erityisesti hankkeen rahoitus. Lastenmaailma-hankkeen hintalapuksi on aiemmin kerrottu 70 miljoonaa euroa, mutta nyt summaksi arvioitiin ilman Keilaniemen puolelle tarvittavia pysäköintipaikkoja noin 40–60 miljoonaa. Kasassa on tällä hetkellä 60 000 euroa eli tuhannesosa.
Anthonia ihmetyttää myös, ettei elinkeino- ja kilpailukykyjaosto saanut selostusasiana läpi käytyyn asiaan kirjallista materiaalia, johon olisi voinut tutustua.”Emme saaneet tietoa suunnitteluvarauksen saajilta, emmekä saaneet kaupungin virkavastuulla virkatyönä veronmaksajien rahoilla Karhusaaresta teettämiä omia luonto- ja kulttuuriselvityksiä”, Anthoni kummeksuu." (HS 2.12.20120)

HBL kirjoitti päivää aiemmin 1.12.2019 näin: ”Mari Anthoni (Gröna) upplever det som förvånande att Lastenmaailma ry inför måndagens möte inte gett något förhandsmaterial till medlemmarna i sektionen.
– Det är ett orealistiskt projekt. Lastenmaailma har uppgett att projektet kostar 70 miljoner euro – enligt pressmeddelandet har föreningen skrapat ihop 60 000 euro. Det är ett ganska stort gap. I det här skedet borde de presentera trovärdiga uppgifter för att en ändring i detaljplanen kan bli aktuell.
Lastenmaailma uppger som mål 600 000 besökare årligen. Junibacken i Stockholm besöks av drygt 400 000 besökare årligen.
– De uppger att verksamheten ska gå runt med biljettintäkter, vilket innebär 1 600 barn i skolåldern dagligen – året runt på ett område där den närmaste kollektivtrafiken är belägen på ett avstånd på minst en kilometer, säger Anthoni.
Farhågor har riktats mot att projektet enbart fungerar som en täckmantel för att i framtiden bygga något annat än ett barnkulturcentrum på Björnholm." (HBL 1.12.2018)”

Ehkä tiukimman sitaatin julkaisi Länsiväylä: "Jaoston jäsen Mari Anthoni (vihr.) on suhtautunut Karhusaareen hankeen paikkana kriittisesti alusta lähtien. Maanantainen väliraportti ei muuttanut asiaa.
– En usko toimijoihin, sisältöön enkä rahoitukseen, Anthoni sanoo.
– Heillä on ollut vuosi aikaa, mutta mitään konkretiaa ei ole. Oman tiedotteen mukaan he ovat saaneet kerättyä 60 000 euroa. Miten he tempaisisivat vuodessa 60 miljoonaa euroa?
Anthonin mukaan lastenkirjaston voisi rakentaa vaikkapa Espoonlahden alueelle tai Leppävaaraan.
– Pelottaa, että alue tuhotaan. Tuhottuja kallioita ei saa takaisin. Pelottaa myös taloudelliset riskit, mitä tästä voi tulla kaupungille. Liikennemäärät ja pysäköintijärjestelytkin mietityttävät." (Länsiväylä 2.12.2019)
 

Ja sitten takaisin kesäkuuhun 2020:

Vaikka asukkaat iloitsivat suuresti tiedosta varauksen päättymisestä, huolta aiheutti suunnitteluvarauksen varausehtojen kohta, jonka mukaan kaupungilla on oikeus varata kohde kolmannelle, mikäli varauksensaaja varausaikana luopuu hankkeesta. Ainoana tämän jo asiasta päätettäessä huolestuneena huomioineena kysyin asiasta kaupunginjohtajalta ja toimialajohtaja Isotalolta, jotka virkavastuulla vastasivat, että tällaista huolta ei nyt ole. Kansalaisaktivismi on tehnyt tehtävänsä!

Kesäkuun kokouksessa emme siis päättäneet asiasta mitään, mutta kirjasin viralliseen kokousjärjestelmään omana evästyksenäni tulevaan seuraavat kommentit:
”Karhusaari tarvitsee huolenpitoa ja kunnostusta. Tämä työ kannattaa tehdä Espoo -tarinan hengessä asukkaita ja nykyisiä käyttäjiä kuunnellen ja kunnioittaen ja heidän osaamisensa ja aktiivisuutensa hyödyntäen. - Karhusaaren taiteilijat ja Pro Karhusaari esityksineen edustavat Espoo -tarinan mukaista asukaslähtöistä aktiivisuutta ja osallistumista. Lähes 5000 allekirjoitusta jo kerännyt kuntalaisaloite kertoo myös Karhusaaren suuresta merkityksestä asukkaille. Toivoin, että nämä huomioidaan tulevassa suunnittelussa ja Karhusaaren suunnitelmista viestitään avoimesti ja vuorovaikutteisesti niin luottamushenkilöille kuin asukkaille ja käyttäjillekin.
Karhusaaresta voisi saada myös erittäin vetovoimaisen kohteen, joka toisi Espoolle tuloja, työpaikkoja ja positiivista näkyvyyttä. Tähän ei tarvita massiivista uudisrakentamista, tai luonnon tuhoamista, vaan toteutuksen voi tehdä kohteen kulttuurihistoriallisilta ja luontoarvoiltaan ainutlaatuisen arvokkaasta ympäristöä vaalien ja hyödyntäen.”

Kyllä vain – nyt tekee mieli vähän pörhistellä ja kehrätä tyytyväisenä ja ehkä kuiskata hiljaa: ”Mitäs minä sanoin…?”. Mutta ennen kaikkea iloita hienosta lopputuloksesta.

Tiistaina 2.6. Karhusaari oli täynnä eri-ikäisiä ihmisiä nauttimassa saaresta ilmaiseksi - kävelemässä, pyöräilemässä, kallioilla ottamassa aurinkoa, metsässä seikkailemassa ja huvilarakennuksia valokuvaamassa...ja paljon, paljon iloisia ja touhukkaita lapsia kaikkialla! Karhusaari ON lasten maailma!

Lämmin kiitos kaikille Karhusaarta puolustaneille, onnea ja Eläköön Karhusaari!