Länsiväylä 2006

Poseidonin temppeli
Tarinoiden lumoissa. Espoon saaristo tarjoaa nostalgisia tarinoita menneiltä ajoilta niin turisteille kuin espoolaisillekin.

Espoossa houkuttelee luonnonhiljaisuus - Espoon parhaat nähtävyydet avautuvat kertomusten kautta

Matkailuyrittäjä Mari Nevalainen suhtautuu kriittisesti siihen, että turisteille näytetään Espoossa aina ensimmäisenä Keilaniemeä, kun monia ulkomaalaisia kiehtoisi eniten se rauha ja hiljaisuus, minkä voi löytää Pohjois-Espoon metsistä ja järviltä.   

Miksi turistiseurue haluaa kiertoajelulla nähdä juuri Matinkylän harmaan jäähallin? Siksi, että siellä on tapahtunut murha, ainakin Leena Lehtolaisen romaanissa. Turisteja eivät viehätä pelkät talot ja rakennusvuodet, vaan niihin liittyvät tarinat, tietää matkailuyrittäjä Mari Nevalainen. Erityisesti rakkaustarinat ja sotakertomukset vetoavat tunteisiin ja tekevät nähtävyydestä elämyksen.

Paras nähtävyys – kun ei näe mitään

Ulkomaalaisille Espoossa kiinnostavinta on luonto. Nevalaista huvittaa, että turisteille tyrkytetään silti aina ensimmäiseksi Keilaniemeä. – Keilaniemessä on lasisia taloja – ei se ole mikään elämys, mutta merellä tuoksut saavat aistit heräämään.

Vuosi sitten Nevalainen kiersi saaristoa MM-kisaturistien kanssa. Muun muassa jordanialaiset ja eritrealaiset vieraat innostuivat sateesta, eivätkä pelästyneet edes matkan keskeyttäneitä rakeita.  – Ulkomaalaisille myös se, kun ei kuule eikä näe mitään voi olla elämys. Miljoonakaupunkien vieraat vaikuttuvat ennen näkemättömästä pimeydestä esimerkiksi Nuuksiossa. Siellä saattaa törmätä myös liito-oravaan tai kivikautisiin kalliomaalauksiin.

Hyvä nähtävyys tarjoaa kaikille jotakin

Espoon suosituimmat nähtävyydet eivät yllätä: Tarvaspää ja Espoon tuomiokirkko kiinnostavat vuodesta toiseen, mutta miksi? – Tuomiokirkon seinämaalaukset ovat ainutlaatuisia, sillä ne esittelevät kansan elämää, niissä lypsetään esimerkiksi lehmää.
Lapsivieraat innostuvat keskiajalla tehdyistä lattia- ja pylvästiilistä, joissa on 500 vuotta vanhoja kissan ja possun jalanjälkiä. Nevalaisen mukaan teinit taas heräävät, kun kuulevat että kirkon alle on haudattu ihmisiä.

Tarvaspäässä puolestaan viehättää sen monipuolisuus: kulttuuri, historia ja luonto. Suosituimmilla on kaikille jotakin tarjottavaa.

Myös kartanot ovat suosittuja. Albergan kartanon kummitukset Svarta ja Vita Frun kiinnostavat ihan selväjärkisiäkin. Leskirouvat ovat tiettävästi ystävällisiä.

Seurapiirien saaristo

Vaikka  Nevalainen ei kierroksillaan esittele kuuluisuuksien asuntoja Westendin rannassa, hän tietää niiden kiinnostavan kotimaisia turisteja. – Westendistä oli alusta saakka tarkoitus rakentaa herraskainen asuinalue, suomalaisten ikioma Beverly Hills.

Retki rannoille tarjoaa silti paljon enemmänkin. Espoon saaristoon liittyy viehättäviä kertomuksia ajoilta, jolloin rikkaat suvut viettivät siellä kesäpäiviään ja höyrylaivat kuljettivat kaupunkiin. Kaikki tietävät, että Keisarinnan kivi on Kauppatorilla, mutta kuka tietää, missä on Keisarin kivi? Se löytyy Soukanniemeltä. Muistokirjoitus kaiverrettiin kallioon kun Aleksanteri III vieraili kesällä 1889 Villa Fridhemissä ja viehättyi Espoon saariston turvallisuudesta.  

Otaniemen kampusalue on suomalaisittain oma ainutlaatuinen maailmansa. Alvar Aallon hienon arkkitehtuurin lisäksi kylästä löytyy myös teekkareiden omaa designia. Näkemisen arvoisia ovat ainakin suuri taskumatti, peltinen Teemu Teekkari ja ensimmäisen teekkarin hauta. Mikseivät teekkarit itsekin voisi olla nähtävyys, erityisesti ilman paitaa kesäpäivänä. Parhaiten heidät tavoittaa näin Otaniemen laiturin edustalta, Nevalainen neuvoo.

Ja sitten vielä Tapaus Tapiola. Sitä on vuosien varrella näytetty shaahia ja Euroopan kuninkaallisia myöten kaikille. Nevalainen kaipaisi sinne kuitenkin lisää virikkeitä vieraille: - Polkuveneitä keskusaltaaseen, jotta rakastuneet nuoret parit voisivat siellä velloa. Turistitkin nauttisivat siitä.

·        Manoris Travel järjestää Espoo –kierroksia eri teemoilla merellä ja mantereella.

TEKSTI JA KUVAT: INNA PERHEENTUPA