Nykypäivä

Mari Nevalainen tyttärineen

Nykypäivä- Suomen Nainen 20.10. 2006:

Luonto kuuluu meille kaikille - kerää roska päivässä!

Mari Nevalainen lapsineen on Roskaliikeaktiivi

Roska päivässä – liike syntyi kuusi vuotta sitten Helsingissä. Liikkeen jäsenien periaatteena on, että he keräävät vähintään yhden roskan päivässä. Liikkeellä ei ole jäsenrekisteriä, vaan liittyminen on sydämen ja omantunnon asia. Jotain liikkeen vetovoimaisuudesta voidaan kuitenkin päätellä siitä, että kotisivujen kävijätietojen mukaan liikkeellä on 2- 92 vuotiaita jäseniä kaikilla maailman mantereilla.

Yksi heistä on Tapiolan Kokoomuksen jäsen Mari Nevalainen, joka on innostanut liikkeeseen mukaan tyttärensä ja monia espoolaisia. Roskaliikkeen jäsen Sauli Niinistö toteaa liikkeen kotisivuilta löytyvässä vieraskirjassa osuvasti: ”Ympäristö on yhteinen olohuoneemme, pidetään siitä yhdessä huolta.” Mari  Nevalainen on toteuttanut yhteinen olohuone- ajatusta mm.  kutsumalla Monikulttuuriasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana maahanmuuttajia mukaan Roskaliikkeeseen.

Ympäristökasvattamisen malli

VTM ja matkailuyrittäjä Mari on 2- ja 7- vuotiaiden tyttärien  äiti. Roskaliike merkitsee hänelle ympäristökasvattamisen mallia.

- On  järkyttävää, että meidän pääkaupungissamme on aivan normaalia heittää kaikki roskat puistoihin ja  kadulle, antaa koirien kakata keskelle katua ja jättää keräämättä . Aika monella nykyihmisellä – ja lapsethan oppivat matkimalla isompiaan – tuntuu olevan se käsitys, ettei itse tarvitse tehdä mitään, kantaa vastuuta mistään.

- Roskaliike ei varmastikaan yksinään muuta tai pelasta maailmaa, mutta se on hyvä tapa tavoittaa lapsia ja puhua heille tärkeistä asioista, vastuusta, huolehtimisesta ja vaikkapa siitä, että jos ”luonto menee rikki”, sitä ei noin vain ostetakaan uutta.  Monet roskathan ovat myös  eläimille vaarallisia. Esimerkiksi rikottu lasi aiheuttaa koirille paljon pahojakin tassuhaavoja, kertoo eläinlääkärin vaimo ja koiranomistaja Mari.

Roskien kerääminen on kotiseuturakkautta 

- Olin viime viikolla ryhmän kanssa Träskändassa, joka on suosikkipaikkojani koko Espoossa. Se on suojeltu sekä historiallisten arvojensa vuoksi että luonnonsuojelulailla.  Kaunis, historiallinen miljöö, ihania tarinoita menneistä asukkaista, mm. Aurora Karamzinista, upeita rakennuksia, mutta missä tilassa löysinkään paikan!, Mari kertoo.

- Puistossa lojui pahvimukeja, tyhjiä pulloja, tupakantumppeja, sekä joessa ruostunut polkupyörä, Engelin suunnittelema 1820 –luvun alussa valmistunut Rakkauden Paviljonki oli täynnä graffitia…

Mari otti tilanteen haasteena. Hän on järjestämässä Träskändaan suuntautuvan kotiseuturetken peruskoulun 3. luokkalaisille ja puhuu retken yhteydessä myös roskaamis- ja luonnonsuojeluasioista. 

Marin Nora- tytär pitää koulussa Roskaliike- esitelmän, ja vie Roskaliikeviestiä myös partioonsa.

Mari on aktiivinen monissa muissakin asioissa; välittäminen antaa energiaa.
- Tykkään tehdä konkreettisia ruohonjuuritason asioita, joten esimerkiksi Roskaliike samoin kuin Vauvakassi – toiminta sopivat minulle erinomaisesti, Mari hymyilee.

TEKSTI: TUULA-MARIA AHONEN

Lisätietoja Roska päivässä - liikkeestä löydät internetistä Google -hakusanalla "roska päivässä -liike". Tartu yhteiseen haasteeseen!