Taloussanomat 23.10.2004

Maailmanparantaja kummeksuu yrittäjäkammoa kansalaisjärjestöissä

Espoolainen kokoomusehdokas ratkaisi lastenhoito-ongelmat perustamalla matkailuyrityksen

 

Espoolainen kunnallisvaaliehdokas Mari Nevalainen on ollut kansalaisjärjestöaktiivi teini-iästä lähtien. Maailmanparantaja Nevalainen on kerännyt nimiä valaiden pelastamiseksi ja marssinut oikean asian puolesta. Kokoomuksen jäsen ja yrittäjä hänestä on tullut vasta hiljattain. Mutta jo se on riittänyt huomaamaan, että kaikki ei ole kansalaisjärjestöissäkään vain hyvää ja kaunista:
- Olen hämmästellyt, kuinka yrittäjyyteen suhtaudutaan niissä  usein epäluuloisesti ja kielteisesti. Katsotaan, että kyse on kapitalistisesta ja moraalittomasta riistosta.
- Samoin Kokoomusta karsastetaan, koska sen katsotaan edustavan kovia ja materialistisia arvoja.
Nevalaisen mielestä kokoomus ei ole riistäjäkapitalistipuolue, vaan sivistyspuolue.
- Kokoomuksessa on oikeita arvoja, eikä heikkoja jätetä, Nevalainen tähdentää.

Nevalaisen huolenaihe löytyy kuitenkin muualta. Hän on huolissaan organisoinnin ja ihmissuhdetaitojen superammattilaisista. Nämä arjen tehotykit eivät kelpaa työnantajille vankasta kokemuksesta huolimatta. He ovat yritysten mielestä olleet liian kauan pois työelämästä. Kyse on kotiäideistä.
- Espoossakin on suuri joukko työttömiksi jääneitä keski-ikäisiä naisia, jotka ovat hoitaneet lapset kotona ja  asuneet miehen työn vuoksi vuosia ulkomailla, Nevalainen kertoo.
- Lasten kasvettua he ovat edelleen työikäisiä ja -haluisia. Työnantajista he ovat kuitenkin liian vanhoja. Monet  ajautuvatkin mielenterveysongelmiin sekä alkoholin tai lääkkeiden väärinkäyttäjiksi.
Nevalaisen mukaan se käy kalliiksi  yhteiskunnalle. Heillä olisi paljon annettavaa esimerkiksi kieli- ja ihmissuhdetaitoja vaativalla matkailualalla.
- Kyse on kunnallispolitiikkaa laajemmasta asiasta, mutta nykyinen työttömyyskorvaus- ja verotuskäytäntö on käytännössä tehnyt heille hyvin vaikeaksi ottaa vastaan osa-aikaista työtä.

Demarien juonia...

Nevalainen on itse osa-aikainen kotiäiti. Suurin osa päivästä hujahtaa kotona viisivuotiaan Noran ja nelikuisen Islan kanssa, mutta aina löytyy hetkiä hoitaa tuliterän oman yrityksen asioita. Kokenut opas perusti kesällä opas- ja matkanjohtajapalveluita tarjoavan Manoris Travelin.
- Se on oma tapani sovittaa yhteen lastenhoito ja työelämä, Nevalainen kertoo.
- En suostu laittamaan lapsiani kokopäivähoitoon, mutta en halua olla pelkkä kotiäitikään.
Osa-aikainen päivähoito on Nevalaisen mielestä vain tehty turhan vaikeaksi.
- Verotus ja tukijärjestelmät palvelevat parhaiten perheitä, joissa molemmat vanhemmat ovat kokopäivätyössä. Osa-aikatyöstä lastenhoidon ohessa lähinnä rangaistaan. Sosialidemokraattien juonia...Nevalainen puhisee. Nevalaisen mielestä kotihoidontuen Espoo-lisää pitäisi korottaa roimasti. Se säästäisi kunnan menoja.
- Kunnallinen päivähoito on hirveän paljon kalliimpaa kuin kotihoito.

Vaaliraha ei kelpaa

Espoon valtuustossa istuu puolenkymmentä kokoomuslaista yrittäjävaltuutettua ja yrittäjiä on nytkin ehdolla kymmenkunta. Nevalainen ei pyrikään valtuustoon yrittäjien asialle, vaan lapsiperheiden puolestapuhujaksi. Yrittäjien asiat ovat hänen mielestään ihan kohtuumallilla Espoossa.
- Ja yrittäjien edustajaksi äänestetään mieluummin viisikymppinen mies.
Hän itse uskoo saavansa ääniä lähinnä naisilta ja äideiltä, koska hiekkalaatikkoperspektiiviin on tuntumaa.

Vaalirahoituksen hän hoitaa kokonaan omasta pussistaan.
- En ota vastaan ulkopuolista vaalirahoitusta, koska en halua olla ostettavissa.

Pekka Pantsu
pekka.pantsu@sanoma.fi

KUVATEKSTI: Viisivuotias Nora ja nelikuinen Isla vievät nyt Mari Nevalaisen ajan. Lapset eivät ole kuitenkaan estäneet vaalikampanjointia.- Vauva on ollut kuukauden ikäisestä mukana vaalitilaisuuksissa, Mari Nevalainen kertoo.