Länsiväylä 8.10.2008: Koululaisten bussiretkien turvallisuuteen panostettava

Espoon koululaiset tekevät vuosittain lukuisia tilausajoretkiä, joiden turvallisuudessa olisi reilusti parantamisen varaa. 

 

Tutkimusten mukaan turvavyön käyttö linja-autossa pelastaa onnettomuustilanteessa ihmishenkiä ja estää tehokkaasti vakavia loukkaantumisia. Valitettavasti turvavyöt kuitenkin puuttuvat suuresta osasta koululaisten tilausajobusseja. Bussit ovat usein myös vanhoja ja huonokuntoisia.

 

Vaaratilanteita syntyy myös siitä, että ulkopaikkakuntalaiset kuljettajat tuntevat usein huonosti Espoon reittejä ja liikennettä. Järkyttävän usein kuljettajat ajelevat liikennesäännöistä piittaamatta ylinopeutta ja punaisia päin. 

 

Syinä ongelmiin ja laiminlyönteihin on velvollisuus kilpailuttaa kuljetukset. Halvimman tarjouksen tehnyt liikennöitsijä voittaa kilpailutuksen lähes aina. Halvin vaihtoehto on harvoin paras, tai edes turvallinen.

 

Tänäkin vuonna useita vähältä piti -tilanteita sydän kurkussa todistaneena väitän, että kilpailuttamisessa ja halvimman vaihtoehdon metsästämisessä on lasten turvallisuuden kustannuksella menty liian pitkälle. Varsin pienen säästön seuraukset voivat pahimmillaan olla katastrofaaliset!

 

Turvallisuustekijät pitäisi kilpailutuksen laatuvertailussa huomioida huomattavasti paremmin, ja turvavyöt olisi asetettava koululaiskuljetusten saamisen ehdoksi. Ammattitaitoinen, tilausajokuljetuksiin ja lasten kanssa työskentelemiseen tottunut kuljettaja on tärkeä osa onnistunutta ja turvallista retkeä.  Kouluretket ovat aina myös opetustilanteita, joissa pitäisi oppia liikenneturvallisuutta ja omaksua turvavöiden käyttö.

 

Malagan bussiturman jälkeen turvavöiden käytöstä ja liikennesääntöjen noudattamisesta busseissa puhuttiin hetken aikaan kiivaasti, mutta nyt asia tuntuu unohtuneen. Toivottavasti päättäjiltä löytyy tahtoa taata koululaisten kuljetukset busseilla, joissa turvavyöt ja muut turvallisuusasiat ovat kunnossa, ennen kuin jotain ikävää taas sattuu. 

 

Mari Nevalainen   

Valt.maist., MTi

Matkailuyrittäjä