Naistenpäivän puhe FemActin juhlassa 7.3.2015

Puhumassa FemActin Naistenpäivän juhlassa 7.3.2015. MTV3 taltioi ohjelman, kuvan on MTV3 Katsomon nettisivulta.

Oikein hyvää iltapäivää kaikille.

Olen Mari Nevalainen, Uudenmaan Vihreiden eduskuntavaaliehdokas - ja feministi.

Olen feministi, koska haluan puolustaa ja rakentaa tasa-arvoista Suomea, missä kaikilla on  samat mahdollisuudet ja oikeudet. Suomea, missä turvataan perheväkivallan ehkäisy- ja katkaisutyöhön sekä uhrien auttamiseen riittävät resurssit ja yhteiskuntaa, missä vanhemmuuden vastuut ja kustannukset jaetaan reilusti. Olen antanut feministisen vaalilupauksen, jossa sitoudun puolustamaan tiukasti näitä arvoja ja tavoitteita. 

Olen feministi, koska  haluan kahden tyttäreni saavan kasvaa ja valita oman tiensä yhteiskunnassa, missä ihmisiä ei arvostella eikä arvoteta sukupuolen tai ulkonäön muukaan. 16 -vuotias esikoiseni, joka on yleisössä, on PLANin Lastenhallituksen  vpj. -  ja feministi. Hän kiersi viime vuonna PLANin väkivallan ja kiusaamisen vastaisen Beat the Violence  -kampanjan lähettiläänä Uudenmaan kouluissa. Tyttärelleni ja minulle oli valtava järkytys kuulla, kuinka yleistä tyttöihin kohdistuva häirintä ja väkivalta on. Lähes yhtä järkyttävää oli, että seksuaalista häirintää, huorittelua ja ulkonäön raakaa arvostelua pidetään aivan normaalina asiana, jota kasvavien tyttöjen kuuluu sietää.

Olen feministi, koska olen ollut pitkään mukana perheväkivallan ehkäisy- ja katkaisutyötä tekevien yhdistysten toiminnassa ja joutunut huomaamaan kuinka paitsi yleinen edelleen myös vaiettu ja vähätelty ongelma perheväkivalta on.

Olen feministi, koska yrittäjänä tunnen naisvaltaisten alojen yrittäjien huolet ja äitiyden kustannukset. Tiedän myös, kuinka nämä vaikeuttavat nuorten naisten työllistymistä ja uralla etenemistä.     

Olen feministi, koska haluan tasa-arvoisen maailman, missä tytöt ja naiset saavat päättää  omasta ruumistaan ja elämästään, kouluttautua ja toteuttaa omia unelmiaan.

Olen feministi, koska en halua vain murehtia tai haaveilla ja toivoa, vaan myös aktiivisesti toimia niin, että tavoitteet toteutuvat. Haluan rakentaa yhteiskuntaa, missä tyttöys, naiseus ja äitiys kaikissa muodoissaan ovat iloisia ja kauniita asioita, eivät vähättelyn tai pilkanaiheita,  uhkia tai riskejä.

Tarvitsemme niin lainsäädännön kuin arvojen ja asenteidenkin muutoksia. Tähän työhön tarvitaan uskoa, rohkeutta ja rajat ylittävää yhteistyötä. Tämä tapahtuma on hieno osoitus kaikesta tästä sekä siitä, että muutos on mahdollinen. On todella suuri ilo ja kunnia saada olla täällä upeassa joukossa, yhdessä miettimässä, miten rakentaa parempaa, tasa-arvoisempaa maailmaa.

Naistenpäivän   kunniaksi lainaan viisasta ja rohkeaa naista Maria Jotunia: "Ellei ole uskoa parempaan maailmaan, ei parempaa maailmaa synnykään”.